5 tip til begyndende grøntsagsgartnere

April 9, 2021 by No Comments

Vil du også starte en køkkenhave, men du ved ikke, hvordan eller med hvad du skal starte? Vi giver dig fem tip til grøntsagshave, der hjælper dig på din vej.

1. Start med enkle grøntsager
Det er altid pænere at starte med lette grøntsager. Hvis du straks vil dyrke hele grøntsagsområdet meget ambitiøst, bliver du hurtigt modløs. Hvem ved, du kan ende med store skuffelser.

Du kan forvente en afgrøde af romaensalat, radiser om foråret, karse, rødbeder, varme, selleri, bønner, nogle tidlige kartofler, pastinetter, løgløg, courgette og græskar.

2. Vælg et solrigt sted
God belysning af din køkkenhave er vigtig. Vælg derfor et solrigt sted i din have: helst mod syd, muligvis mod sydvest. Få grøntsager klarer sig godt på et skyggefuldt sted: Rabarber foretrækker ikke at være i solen.

Der er et par grøntsager, der tåler noget skygge, såsom jordbær, endiv og rødbeder, og nogle haveurter som kørvel, pebermynte og karse.

3. Brug faste plot
Opdel din køkkenhave i partier, og gør dem i samme størrelse. Det er vigtigt, fordi du flytter dine grøntsager op et plot hvert år. Lav dit plot 1,10 meter bredt, med en sti på 30 centimeter imellem. På den måde kan du let gå hvor som helst.

4. Brug kompost
Du befrugter din køkkenhave for at forbedre jordstrukturen og tilføje næringsstoffer. Som gødning vælger du altid kompost. Det lukker cyklusen i din køkkenhave, fordi du genbruger din have- og køkkenaffald. Derudover har kompost alle de gode egenskaber ved organisk gødning.

5. Have økologisk
I konventionel grøntsagsdyrkning er miljøet tilpasset planten. Dette gøres ved hjælp af gødning og pesticider. Opvarmning bruges til dyrkning uden for den naturlige sæson.

I den økologiske have er det omvendt. Du opnår succes ved at arbejde med naturen og vælge planter, der passer til jorden og klimaet i din have. Du dyrker dine grøntsager i den rigtige sæson. Dette forhindrer meget elendighed, fordi planter, der er tilpasset deres miljø, er mindre tilbøjelige til at blive syge.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *